byłbym wdzięczny za pomoc
zadanie o tresci :
zbuduj kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc że:
a) \(\displaystyle{ sin = -\frac{3}{5}}\) i \(\displaystyle{ \alpha E(270^{0} , 360^{0})}\)
b) \(\displaystyle{ tg = -3}\) i \(\displaystyle{ cos < 0}\)
zbuduj kąt alfa wiedząc że:
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
zbuduj kąt alfa wiedząc że:
\(\displaystyle{ \sin\alpha=-\frac{3}{5}\\\frac{y}{r}=-\frac{3}{5}\\y\to -3,\: r\to 5}\)
teraz rysujesz okrąg o środku (0;0) i promieniu 5 oraz prostą y=-3. Przetną się one w 2 punktach, wybierasz ten z właściwej ćwiartki i rysujesz półprostą ze środka układu.
b) podobnie korzystając z tego, że \(\displaystyle{ \tan\alpha=\frac{y}{x}}\)
teraz rysujesz okrąg o środku (0;0) i promieniu 5 oraz prostą y=-3. Przetną się one w 2 punktach, wybierasz ten z właściwej ćwiartki i rysujesz półprostą ze środka układu.
b) podobnie korzystając z tego, że \(\displaystyle{ \tan\alpha=\frac{y}{x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z bajki :]
- Podziękował: 3 razy
zbuduj kąt alfa wiedząc że:
no co do podpunktu a) to miałem podobne w zeszycie , wiec zrobiłem w miare analogicznie .
ale jesli chodzi o podpunkt b) to niewiem jak to zrobic bo jakies dziwne założenie , a pozatym jak jest \(\displaystyle{ \frac{y}{x}}\) to też sie okrąg rysuje ??
ale jesli chodzi o podpunkt b) to niewiem jak to zrobic bo jakies dziwne założenie , a pozatym jak jest \(\displaystyle{ \frac{y}{x}}\) to też sie okrąg rysuje ??
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
zbuduj kąt alfa wiedząc że:
\(\displaystyle{ \frac{y}{x}=-\frac{3}{1}\\y\to -3,\: x\to 1\vee y\to 3,\:x\to -1}\)
a zatem rysujesz proste y=-3 i x=1, punkt przecięcia itd. i masz jeden kąt lub proste y=3 x=-1 i punkt przecięcia (ale między tymi dwiema prostymi) i masz drugi kąt, a później wybierasz ten własciwy.
a zatem rysujesz proste y=-3 i x=1, punkt przecięcia itd. i masz jeden kąt lub proste y=3 x=-1 i punkt przecięcia (ale między tymi dwiema prostymi) i masz drugi kąt, a później wybierasz ten własciwy.