Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma \in R - \left\{ x : x = k\pi, k \in C \right\}, \alpha + \beta + \gamma = \frac{\pi}{2}}\), to \(\displaystyle{ \ctg \alpha + \ctg \beta + \ctg \gamma =\ctg \alpha \cdot \ctg \beta \cdot \ctg \gamma}\)
bardzo proszę o wskazówkę.
udowodnij tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 sty 2013, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nowy sacz
- Podziękował: 3 razy
udowodnij tożsamość
Ostatnio zmieniony 7 lut 2013, o 19:15 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
udowodnij tożsamość
Może spróbuj wykorzystać fakt, że przy tych założeniach \(\displaystyle{ \ctg\gamma = \tg (\alpha + \beta)}\). Wyeliminuj kąt \(\displaystyle{ \gamma}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 sty 2013, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nowy sacz
- Podziękował: 3 razy