nie mam pomysł na tego typu zadanie proszę o podpowiedź
\(\displaystyle{ \ctg \frac{\pi}{12} + \tg \frac{5\pi}{12}}\).
oblicz bez kalkulatora i tablic wartość
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 sty 2013, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nowy sacz
- Podziękował: 3 razy
oblicz bez kalkulatora i tablic wartość
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 sty 2013, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nowy sacz
- Podziękował: 3 razy
oblicz bez kalkulatora i tablic wartość
racja - dzieki
a jeżeli \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{30}= a}\) to ile wynosi wartość \(\displaystyle{ \cos \frac{9\pi}{30}}\)
a jeżeli \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{30}= a}\) to ile wynosi wartość \(\displaystyle{ \cos \frac{9\pi}{30}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 23:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 sty 2013, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nowy sacz
- Podziękował: 3 razy
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
oblicz bez kalkulatora i tablic wartość
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{30}=p \\ \cos \left( p \right) =a \\ \cos \left( 9p \right) =? \\ \cos \left( 9p \right) =\cos \left( 6p+3p \right) =\cos \left( 3p \right) \cdot\cos \left( 6p \right) -\sin \left( 3p \right) \cdot\sin \left( 6p \right) = \\ =\cos \left( 3p \right) \cdot\cos \left( 2 \left( 3p \right) \right) -\sin \left( 3p \right) \cdot\sin \left( 2 \left( 3p \right) \right)= \\ =\cos\left( 3p\right) \cdot \left[ \cos^2\left( 3p\right) -\sin^2\left( 3p\right) \right]-\sin(3p)\cdot2\sin(3p)\cdot\cos(3p)=.......}\)
chyba autorowi zadania chodziło o skorzystanie ze wzorów na cosinus/sinus potrojonego kąta,rozbijanie argumentów na \(\displaystyle{ 2p+p}\) i później z cosinusa / sinusa sumy to jest jakaś masakra...
chyba autorowi zadania chodziło o skorzystanie ze wzorów na cosinus/sinus potrojonego kąta,rozbijanie argumentów na \(\displaystyle{ 2p+p}\) i później z cosinusa / sinusa sumy to jest jakaś masakra...