Wiadomo że kąt alfa jest ostry i \(\displaystyle{ \frac{\sin\left( 180 - \alpha \right) }{\sin \left( 90 - \alpha \right) } +
\frac{\tg \left( 90 + \alpha \right) }{\sin\left( 90 - \alpha \right) } = 3}\). Wykaże , że
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{17} }{17}}\)
Uprościłem pierwsze wyrażenie do postaci \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } - 1 = 3}\)
Ale nie wiem co mam z tym dalej zrobić..
Kolejne :
Wykaż , że dla dowolnego kąta alfa , spełniającego warunek alfa różne od 34(stopni) + k * 180 stopni , gdzie k należy do liczb całkowitych równość
\(\displaystyle{ \frac{\sin \left( 146 + \alpha \right) + \cos \left( 304 - \alpha \right) }{-\sin\left( 326 + \alpha \right) } = 2}\)
jest tożsama.
Znów uprościłem do postaci : \(\displaystyle{ 1 + \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha } = 2}\)
Ale nie wiem co mam zrobić z tym dalej.
2 dowody - sinusy i cosinusy
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
2 dowody - sinusy i cosinusy
W pierwszym skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i masz układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } - 1 = 3 \\ \sin ^{2}\alpha +\cos ^{2}\alpha =1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } - 1 = 3 \\ \sin ^{2}\alpha +\cos ^{2}\alpha =1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
2 dowody - sinusy i cosinusy
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } - 1 = 3 \\
\sin ^{2}\alpha +\cos ^{2}\alpha =1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin\alpha = 4cos\alpha \\ (4cos\alpha) ^{2} + \cos ^{2}\alpha =1\end{cases}}\)
I dalej rozwiązujesz proste równanie:
Jeśli chodzi o drugie to nie wiem jak ty doszedłeś do takiej postaci jak napisałeś, powinno być:
\sin ^{2}\alpha +\cos ^{2}\alpha =1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin\alpha = 4cos\alpha \\ (4cos\alpha) ^{2} + \cos ^{2}\alpha =1\end{cases}}\)
I dalej rozwiązujesz proste równanie:
Ukryta treść:
Ukryta treść: