cosinu a sinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bigos11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

cosinu a sinus

Post autor: bigos11 »

Oblicz cos 2x, wiedząc że cos x =0,25(√2+√6)
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

cosinu a sinus

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ cos2x=cos^{2}x-sin^{2}x=cos^{2}x-1+cos^{2}x=2cos^{2}x-1}\)
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

cosinu a sinus

Post autor: Calasilyar »

\(\displaystyle{ cos2x=cos^{2}x-sin^{2}x}\)
a sinusa z jedynki trygonometrycznej
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

cosinu a sinus

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos 2x=2\cos^2 x-1}\)
a tak nawiasem mówiąc to
\(\displaystyle{ \cos x=0,25(\sqrt{2}+\sqrt{6})\iff x=\pm\frac{\pi}{12}+2k\pi}\)
ODPOWIEDZ