Mam do rozwiązania 3 równania trygonometryczne. Wogóle nie mam pojęcia jak sie za nie zabrać i liczę na waszą pomoc
1) \(\displaystyle{ sin^{2} x=\frac{1}{4}}\)
2) 2cosx - 1=0
3) \(\displaystyle{ tg^{2} x - \sqrt{3} tgx = 0}\)
Równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 mar 2007, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Okolice Krakowa
Równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 26 mar 2007, o 17:58 przez Justi:), łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równania trygonometryczne
1) i 3)
coś w zapisie nie tak
2)
\(\displaystyle{ 2cosx=1}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}+2k\pi x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ k\in C}\)
coś w zapisie nie tak
2)
\(\displaystyle{ 2cosx=1}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}+2k\pi x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ k\in C}\)
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Równania trygonometryczne
1) jeżeli tam ma być kwadracik , bo tego się domyślam to :
\(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{4}\\
sinx=\frac{1}{2} sinx=-\frac{1}{2} \\
sinx=sin\frac{\pi}{6} sinx=sin(-\frac{\pi}{6})\\
x=\frac{\pi}{6}+2k\pi x=\frac{5\pi}{6}+2k\pi x=-\frac{\pi}{6}+2k\pi x=\frac{7\pi}{6}+2k\pi \\
(k C)}\)
ale lepiej popraw to 1 i 3 ,żeby było jasne
\(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{4}\\
sinx=\frac{1}{2} sinx=-\frac{1}{2} \\
sinx=sin\frac{\pi}{6} sinx=sin(-\frac{\pi}{6})\\
x=\frac{\pi}{6}+2k\pi x=\frac{5\pi}{6}+2k\pi x=-\frac{\pi}{6}+2k\pi x=\frac{7\pi}{6}+2k\pi \\
(k C)}\)
ale lepiej popraw to 1 i 3 ,żeby było jasne
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równania trygonometryczne
Teraz ładnie.
3)
\(\displaystyle{ tg^{2}x-\sqrt{3}tgx=0}\)
\(\displaystyle{ tgx(tgx-\sqrt{3})=0}\)
\(\displaystyle{ tgx=0 tgx=\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x=k\pi x=\frac{\pi}{3}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ k\in C}\)
3)
\(\displaystyle{ tg^{2}x-\sqrt{3}tgx=0}\)
\(\displaystyle{ tgx(tgx-\sqrt{3})=0}\)
\(\displaystyle{ tgx=0 tgx=\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x=k\pi x=\frac{\pi}{3}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ k\in C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 mar 2007, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Okolice Krakowa
Równania trygonometryczne
Ślicznie dziękuję za pomoc Teraz widzę, jakie to było łatwe
Co do mojego zapisu równań to dobiero się uczę
Co do mojego zapisu równań to dobiero się uczę