Nierówność w przedziale
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Nierówność w przedziale
Witam.
Podaj rozwiązanie nierówności zawarte w przedziale \(\displaystyle{ <0;2 \pi )}\)
\(\displaystyle{ 9\ctg (2x+ \frac{ \pi }{4} ) \le \sqrt{27}}\)
Robię tak:
\(\displaystyle{ \ctg (2x+ \frac{ \pi }{4} ) \le \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ 2x+ \frac{ \pi }{4} \le \frac{ \pi }{3}}\) (gdyby to był tangens to znak byłby w przeciwną stronę?)
\(\displaystyle{ x \le \frac{ \pi }{24}}\)
No i tutaj stoję. Co dalej?
Pozdrawiam
Podaj rozwiązanie nierówności zawarte w przedziale \(\displaystyle{ <0;2 \pi )}\)
\(\displaystyle{ 9\ctg (2x+ \frac{ \pi }{4} ) \le \sqrt{27}}\)
Robię tak:
\(\displaystyle{ \ctg (2x+ \frac{ \pi }{4} ) \le \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ 2x+ \frac{ \pi }{4} \le \frac{ \pi }{3}}\) (gdyby to był tangens to znak byłby w przeciwną stronę?)
\(\displaystyle{ x \le \frac{ \pi }{24}}\)
No i tutaj stoję. Co dalej?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 3 lut 2013, o 18:32 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Nierówność w przedziale
1) Dziedzina. 2) Narysuj szkic cotangensa i zobacz (wyznacz) dla jakich kątów jest pod prostą poziomą (liczba po prawej stronie nierówności).
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Nierówność w przedziale
Mam zaznaczyć dla jakich kątów jest mniejszy od \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)? O tej liczbie mówisz?
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Nierówność w przedziale
Tak, nie na to zadanie zerknąłem. Tak szkicowo to zaznaczyłem. Nie zgadza mi się to z moim wcześniejszym wynikiem. Jest wręcz przeciwnie. Ale tak szkicowo nie odpowiem, więc jak powinienem to zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Nierówność w przedziale
Ale odpowiedź mam udzielić poprzez zaznaczenie tego tak szkicowo na wykresie? Czy tylko jako pomoc. Nie da się tego zrobić "działaniami"? Czy moje przekształcenia są złe (1 post)? Bo z wykresu to wychodzi mi tak jakby przeciwieństwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Nierówność w przedziale
Szkic (odpowiedni bo \(\displaystyle{ 2x+0,25\pi}\)) jest pomocą do wyznaczenia odpowiednich przedziałów rozwiązania.
W pierwszym nie masz dobrze. Np pisałem ,,dziedzina".
W pierwszym nie masz dobrze. Np pisałem ,,dziedzina".