rownanie z funkcjami trygonometrycznymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
jjarkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 19 paź 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

rownanie z funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: jjarkus »

Mam takie zadaie:
\(\displaystyle{ 2sin\frac{x}{2}cos\frac{x}{2}cosx=\frac{\sqrt{3}}{4}}\)
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy dobrze to rozwiązałem?
\(\displaystyle{ sin2\frac{x}{2}cosx=\frac{\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin2cosx=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin2x=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x=\frac{\pi}{3}+2k\pi 2x=\frac{4\pi}{6}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}+k\pi x=\frac{4\pi}{12}+k\pi}\)

P.S
Temat juz poprawiłem, czy post jest już dobry?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2007, o 21:30 przez jjarkus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

rownanie z funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: Uzo »

wszystko już okej , chodziło o to " pomocy" użyte w temacie.

a jeżeli chodzi o Twoje zadanie to dobrze je rozwiązałeś.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ