Znaleźć dziedzinę i zbiór wartości funkcji
a) \(\displaystyle{ f(x)=3\sqrt{-x^2-3x+4}-1}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=\arcsin \left(1-\frac{1}{|x|}\right).}\)
W a) wyszło
\(\displaystyle{ D= <-4,1>}\)
Ze zbiorem wartości nie jestem pewien, wystarczy policzyć wierzchołek q i wtedy będzie
\(\displaystyle{ ZW=<-\infty ,q>}\) ?
W b) wyszło
\(\displaystyle{ x \neq 0}\)
i \(\displaystyle{ -1 \le 1-\frac{1}{|x|} \le 1}\)
ZW nie wiem. Jak narysować taką funkcję?
Dziedzina i zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 23 razy
Dziedzina i zbiór wartości
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 20:48 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.