Oblicz.. naszkicuj...
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Oblicz.. naszkicuj...
Dzisiaj na próbnej maturze miałem takie o to dwa zadanka ,których nie wiem jak rozwiazać...
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2} x +2\cos ^{2}x\sin x=1-\sin x}\)
wydaje mi się ze to było tak... oraz jeszcze jedno, naszkicowac wykres funkcji...
\(\displaystyle{ x \in <0,2 \pi >}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{\cos x-\left| \sin x\right| }{\cos x}}\)
chcialbym wiedziec jak to zrobic,... od a do z... po prostu masakra...
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2} x +2\cos ^{2}x\sin x=1-\sin x}\)
wydaje mi się ze to było tak... oraz jeszcze jedno, naszkicowac wykres funkcji...
\(\displaystyle{ x \in <0,2 \pi >}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{\cos x-\left| \sin x\right| }{\cos x}}\)
chcialbym wiedziec jak to zrobic,... od a do z... po prostu masakra...
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 20:00 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Oblicz.. naszkicuj...
W pierwszym \(\displaystyle{ \cos ^2 x = 1 - \sin^2 x}\), potem podstawiamy \(\displaystyle{ t = \sin x}\) i mamy wielomian.
\(\displaystyle{ y = \frac{\cos x - |\sin x |}{\cos x} = 1 - \frac{|\sin x|}{\cos x}}\)
Teraz dla \(\displaystyle{ x < \pi}\) jest to \(\displaystyle{ 1 - \tan x}\), a w przeciwnym razie \(\displaystyle{ 1 + \tan x}\).
\(\displaystyle{ y = \frac{\cos x - |\sin x |}{\cos x} = 1 - \frac{|\sin x|}{\cos x}}\)
Teraz dla \(\displaystyle{ x < \pi}\) jest to \(\displaystyle{ 1 - \tan x}\), a w przeciwnym razie \(\displaystyle{ 1 + \tan x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Oblicz.. naszkicuj...
co do tego pierwszego. jak doszedłeś do takiego czegos? i co dalej jak podstawie sobie pod sinus t, a co z cosinusem? a to po prostu nie jest po prawej jedynka i sie nie skróci...? 1=1? jak do tego doszedles?
a co do drugiej, rysuje tangensoide i co dalej?... z tą jedynką o jedno w prawi lub lewo rozumiem? tak?
tylko jesli mam \(\displaystyle{ 1-tgx\(\displaystyle{ to jak to narysować ? odbijam o oś y i przesówa o jeden w lewo?}\)}\)
a co do drugiej, rysuje tangensoide i co dalej?... z tą jedynką o jedno w prawi lub lewo rozumiem? tak?
tylko jesli mam \(\displaystyle{ 1-tgx\(\displaystyle{ to jak to narysować ? odbijam o oś y i przesówa o jeden w lewo?}\)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Oblicz.. naszkicuj...
ok wychodzi mi t jakieś tam, i podstawiam po prostu pod sinusa tak? i wychodzi mi wynik...? kurcze... miałem tak... szkoda ze tego t nie podstawiłem... ;/
a co do drugiej, rysuje tangensoide i co dalej?... z tą jedynką o jedno w prawi lub lewo rozumiem? tak?
tylko jesli mam \(\displaystyle{ 1-tgx}\) to jak to narysować ? odbijam o oś y i przesówa o jeden w lewo?
a co do drugiej, rysuje tangensoide i co dalej?... z tą jedynką o jedno w prawi lub lewo rozumiem? tak?
tylko jesli mam \(\displaystyle{ 1-tgx}\) to jak to narysować ? odbijam o oś y i przesówa o jeden w lewo?
Ostatnio zmieniony 1 lut 2013, o 19:31 przez qiu1994, łącznie zmieniany 1 raz.
- k3fe
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 14 razy
Oblicz.. naszkicuj...
Co do wykresu:
\(\displaystyle{ y= \frac{\cos x-\left| \sin x\right| }{\cos x}}\)
Najpierw dziedzina:
\(\displaystyle{ \cos x\neq0 \Rightarrow D=\RR \setminus \left\{-\frac{3}{2}\pi,-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2},\frac{3}{2}\pi\right\}}\)
Teraz korzystając z własności wartości bezwględnej:
\(\displaystyle{ \left| \sin x\right|= \begin{cases} \sin x,\ gdy\ \sin x\geq0\\-\sin x,\ gdy\ \sin x<0\end{cases}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ y=\begin{cases} 1-\tg x\ dla\ \sin x\geq0\\1+\tg x\ dla\ \sin x<0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{\cos x-\left| \sin x\right| }{\cos x}}\)
Najpierw dziedzina:
\(\displaystyle{ \cos x\neq0 \Rightarrow D=\RR \setminus \left\{-\frac{3}{2}\pi,-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2},\frac{3}{2}\pi\right\}}\)
Teraz korzystając z własności wartości bezwględnej:
\(\displaystyle{ \left| \sin x\right|= \begin{cases} \sin x,\ gdy\ \sin x\geq0\\-\sin x,\ gdy\ \sin x<0\end{cases}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ y=\begin{cases} 1-\tg x\ dla\ \sin x\geq0\\1+\tg x\ dla\ \sin x<0\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Oblicz.. naszkicuj...
nie rozumiem... czyli rysuje tangensoide i w 1 odbijam wzgledem osi 0Y i jedno w prawo a w drugim o jedno w lewo?
- k3fe
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 14 razy
Oblicz.. naszkicuj...
\(\displaystyle{ \tg x+1}\) tzn. że wykres tangensa przesuwasz o jedną jednostkę w górę
\(\displaystyle{ -\tg x+1}\) najpierw symetria tangensa względem osi iksów, później jedna jednostka w górę.
Taki wykres powinieneś dostać:
\(\displaystyle{ -\tg x+1}\) najpierw symetria tangensa względem osi iksów, później jedna jednostka w górę.
Taki wykres powinieneś dostać:
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=frac{cos+x+-+|sin+x|}{cos+x}