Instnieje wzór na cos kąta połówkowego
\(\displaystyle{ \cos\frac{x}{2}=\sqrt{\frac{1+\cos x}{2}}}\)
Czy ktoś zna wzór na cos kąta podzielonego na trzy
\(\displaystyle{ \cos\frac{x}{3}=?}\)
Pozdrawiam
Cosinus kąta podzielonego na trzy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Cosinus kąta podzielonego na trzy
Nie wiem, czy taki wzór w ogóle istnieje, ale wiem, że
\(\displaystyle{ 4\cos ^3\frac{x}{3}-3\cos\frac{x}{3}=\cos x}\)
\(\displaystyle{ 4\cos ^3\frac{x}{3}-3\cos\frac{x}{3}=\cos x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Cosinus kąta podzielonego na trzy
Ten wzór musisz sobie wyprowadzić. Skorzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ \cos \left( 3x \right)}\), podstawiając \(\displaystyle{ 3t=x}\)
A wzór na \(\displaystyle{ \cos 3x}\) znajdziesz choćby tu:
Albo wyprowadź go sobie z \(\displaystyle{ \cos 3x = \cos \left( 2x+x \right)}\)
A wzór na \(\displaystyle{ \cos 3x}\) znajdziesz choćby tu:
Albo wyprowadź go sobie z \(\displaystyle{ \cos 3x = \cos \left( 2x+x \right)}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2013, o 17:49 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach