Dowód trygonometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 19 sty 2013, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zmc
- Podziękował: 16 razy
Dowód trygonometryczny
Udowodnij że jeśli \(\displaystyle{ \tg ^2{x}}\) jest liczbą niewymierną , to \(\displaystyle{ \cos {2x}}\) jest także liczbą niewymierną.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2013, o 17:51 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dowód trygonometryczny
gdyby \(\displaystyle{ \cos 2x}\) było liczbą wymierną, to \(\displaystyle{ \cos ^2x=\frac{1+\cos 2x}{2}}\) również, a w konsekwencji \(\displaystyle{ \tg^2x=\frac{1-\cos^2x}{\cos^2x}}\) również byłoby wymierne.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 19 sty 2013, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zmc
- Podziękował: 16 razy
Dowód trygonometryczny
i to wystarczy? Bo udowodniłeś dla wymiernych tylko czy na tej podstawie można stwierdzić że dla niewymiernych też tak działa?