Witam. Jak zrobić zadania tego typu:
z1. Oblicz \(\displaystyle{ \sin 3x}\) majac dane \(\displaystyle{ \ctg x = -2}\)
Sinus kąta potrojonego
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
Sinus kąta potrojonego
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, o 13:45 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Sinus kąta potrojonego
Na początku trzeba obliczyć \(\displaystyle{ \sin x}\).
W tym celu należy rozwiązać następujący układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\cos x}{\sin x}= -2 \\ \sin^{2}x+ \cos^{2}x=1 \end{cases}}\)
Po wyliczeniu \(\displaystyle{ \sin x}\) wstawiamy do wzoru na sinus potrójnego kąta:
\(\displaystyle{ \sin 3x= 3 \sin x - 4 \sin^{3}x}\)
Pozdrawiam!
W tym celu należy rozwiązać następujący układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\cos x}{\sin x}= -2 \\ \sin^{2}x+ \cos^{2}x=1 \end{cases}}\)
Po wyliczeniu \(\displaystyle{ \sin x}\) wstawiamy do wzoru na sinus potrójnego kąta:
\(\displaystyle{ \sin 3x= 3 \sin x - 4 \sin^{3}x}\)
Pozdrawiam!