Dziedzina funkcji cyklometrycznej z wartością bezwzględną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
monika_p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 15 paź 2012, o 05:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Dziedzina funkcji cyklometrycznej z wartością bezwzględną

Post autor: monika_p »

\(\displaystyle{ y=\arcsin \frac{\left| x-3\right| }{2}}\)

muszę obliczyć
\(\displaystyle{ -1 \ge \frac{x-3}{2} \le 1}\)
i osobno \(\displaystyle{ 1\le \left| x-3\right| \le 5}\)?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, o 01:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dziedzina funkcji cyklometrycznej z wartością bezwzględną

Post autor: Kacperdev »

Taki warunek:

\(\displaystyle{ \frac{\left| x-3\right| }{2} \le 1}\)
monika_p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 15 paź 2012, o 05:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Dziedzina funkcji cyklometrycznej z wartością bezwzględną

Post autor: monika_p »

pierwszy warunek wiem, że mam dobrze, bo wynika z dziedziny arcsin
A to co ty napisałes to o co chodzi, bo nie bardzo rozumiem?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dziedzina funkcji cyklometrycznej z wartością bezwzględną

Post autor: Kacperdev »

Chcesz ustalić dziedzinę danej funkcji?

no to teraz

\(\displaystyle{ x-3 \le 2 \wedge x-3 \ge -2}\)

\(\displaystyle{ x \in \left\langle 1 , 5 \right\rangle}\)
monika_p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 15 paź 2012, o 05:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Dziedzina funkcji cyklometrycznej z wartością bezwzględną

Post autor: monika_p »

Rozumiem, dziękuje.
ODPOWIEDZ