Witam
Mam problem z obliczeniem wartości 2 wyrażeń:
\(\displaystyle{ y=\tg (\arcsin (- \frac{3}{5} ))}\)
\(\displaystyle{ y=\sin (2\arccos (- \frac{4}{5} ))}\)
W pierwszym przykładzie korzystam z definicji \(\displaystyle{ \arcsin}\) jednak dochodzę do momentu, gdzie \(\displaystyle{ \sin x=- \frac{3}{5}}\) i w tym momencie nie wiem co dalej. Proszę o pomoc
Wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 gru 2012, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 23 razy
Wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, o 16:48 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wartość wyrażenia
Skoro już wiesz, że \(\displaystyle{ \sin x=-\frac35}\), to w układzie współrzędnych zaznacz kąt, którego sinus wynosi \(\displaystyle{ -\frac35}\) (na okręgu o promieniu 5 wybierasz punkt o drugiej współrzędnej \(\displaystyle{ -3}\) i z trójkąta prostokątnego wyznaczasz pierwszą współrzędną i tangensa policzysz bez problemu.
[/url]
Podobnie w drugim zadaniu.
[/url]
Podobnie w drugim zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 gru 2012, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 23 razy
Wartość wyrażenia
Dziękuje za szybką pomoc. Pierwszy przykład wychodzi mi dobrze(wynik sprawdzam w wolframalpha).
Nie wiem do końca jak potraktować tą dwójkę przed \(\displaystyle{ arccos}\), jakaś podpowiedź?
Nie wiem do końca jak potraktować tą dwójkę przed \(\displaystyle{ arccos}\), jakaś podpowiedź?
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wartość wyrażenia
Potraktuj to jako \(\displaystyle{ \sin2\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha=\arccos\left(-\frac45\right)}\) i użyj wzoru na sinus podwojonego kąta.
Będziesz miał do policzenia \(\displaystyle{ \sin\arccos\left(-\frac45\right)}\) i od razu gotowy \(\displaystyle{ \cos\arccos\left(-\frac45\right)=-\frac45}\)
Będziesz miał do policzenia \(\displaystyle{ \sin\arccos\left(-\frac45\right)}\) i od razu gotowy \(\displaystyle{ \cos\arccos\left(-\frac45\right)=-\frac45}\)