Mam takie zadanko:
Dana jest funkcja dwóch zmiennych \(\displaystyle{ f(x,y)=\ctg(\arcctg x\cdot\arcctg y)}\)
Sprawdź, czy prawdziwa jest równość:
\(\displaystyle{ f(f(x,y),z)=f(x,f(y,z))}\)
jeśli nie, to podaj \(\displaystyle{ x,y,z}\) dla których ta równość jest spełniona lub uzasadnij odpowiedź.
próbowałem podstawiać do tej równości, zamieniać arcusy na ctg i na odwrót, ale takie złożenia mi wychodziły, że nie potrafiłem wybrnąć
z góry dziękuje za wszelkie rady/pomoc
pozdrawiam-- 5 lut 2013, o 10:35 --ktokolwiek? potrzebowałbym rozwiazania bądź jakichś wskazówek
Wykazanie równości funkcji dwóch zmiennych
Wykazanie równości funkcji dwóch zmiennych
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, o 15:25 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.