Taka nierówność:
Chodzi o początek, do jakiej postaci to przekształcić, żeby nie było wymierności:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin 2x} < \frac{2}{ \sqrt{3} }}\)
Nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Nierówność trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, o 10:41 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ \blue \frac{1}{\sin2x} < \frac{2}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin2x} - \frac{2}{ \sqrt{3} }<0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin2x\cdot\frac{2}{\sqrt3}}{\sin2x}<0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \begin{cases}1-\sin2x\cdot\frac{2}{\sqrt3}<0\ \ \wedge\ \ \sin2x>0\\\ \ \ lub\\1-\sin2x\cdot\frac{2}{\sqrt3}>0\ \ \wedge\ \ \sin2x<0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin2x} - \frac{2}{ \sqrt{3} }<0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin2x\cdot\frac{2}{\sqrt3}}{\sin2x}<0\ \ \green \Rightarrow \black\ \ \begin{cases}1-\sin2x\cdot\frac{2}{\sqrt3}<0\ \ \wedge\ \ \sin2x>0\\\ \ \ lub\\1-\sin2x\cdot\frac{2}{\sqrt3}>0\ \ \wedge\ \ \sin2x<0 \end{cases}}\)