dziedzina funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mmmaaamm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 13 sty 2013, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

dziedzina funkcji

Post autor: mmmaaamm »

Proszę o pomoc w wyznaczeniu dziedziny tych równań.

a) \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{1+2\cos \left( 5x- \frac{2}{3} \pi \right)}\)
b) \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \log \left[ 1+2\sin \left( 3x+ \frac{5}{6} \pi \right) \right]}\)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 22:43 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

dziedzina funkcji

Post autor: cosinus90 »

1. Wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne.
2. Argument logarytmu musi być dodatni.
ODPOWIEDZ