wyznacz dziedzinę funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mmmaaamm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 13 sty 2013, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

wyznacz dziedzinę funkcji

Post autor: mmmaaamm »

Proszę o pomoc w wyznaczeniu dziedziny tych równań.

a) \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{1+2\cos \left( 5x- \frac{2}{3} \pi \right)}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=\log \left[ 1+2\sin \left( 3x+ \frac{5}{6} \pi \right) \right]}\)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 19:48 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

wyznacz dziedzinę funkcji

Post autor: Vardamir »

Gdzie pojawia się problem?

Musi zachodzić:
a) wyrażenie pod pierwiastkiem nieujemne
b) wyrażenie logarytmowane dodatnie
ODPOWIEDZ