równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 63 razy
równanie trygonometryczne
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 2\cos^2x + 4\sin^2x=3}\)
Bardzo proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ 2\cos^2x + 4\sin^2x=3}\)
Bardzo proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 63 razy
równanie trygonometryczne
Mało precyzyjnie się wyraziłem. Potrafię przekształcić równanie do postaci
\(\displaystyle{ \sin^2 x=\frac{1}{2}}\)
i dalej
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{\sqrt{2}}{2} \ \vee \ \sin x=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\sin \frac{\pi}{4} \ \vee \ \sin x=\sin (-\frac{\pi}{4})}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+2k\pi, \ gdzie \ k\in C \ \vee \ x=\frac{3\pi}{4}+2k\pi, \ gdzie \ k\in C \ \vee x=-\frac{\pi}{4}+2k\pi, \ gdzie \ k\in C \ \vee \ x=\frac{5\pi}{4}+2k\pi, \ gdzie \ k\in C}\)
W książce z jest odpowiedź:
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+k\pi, \ gdzie \ k\in C \ \vee \ x=-\frac{\pi}{4}+k\pi, \ gdzie \ k\in C}\)
O co chodzi, jak uzyskać coś takiego?
\(\displaystyle{ \sin^2 x=\frac{1}{2}}\)
i dalej
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{\sqrt{2}}{2} \ \vee \ \sin x=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\sin \frac{\pi}{4} \ \vee \ \sin x=\sin (-\frac{\pi}{4})}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+2k\pi, \ gdzie \ k\in C \ \vee \ x=\frac{3\pi}{4}+2k\pi, \ gdzie \ k\in C \ \vee x=-\frac{\pi}{4}+2k\pi, \ gdzie \ k\in C \ \vee \ x=\frac{5\pi}{4}+2k\pi, \ gdzie \ k\in C}\)
W książce z jest odpowiedź:
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+k\pi, \ gdzie \ k\in C \ \vee \ x=-\frac{\pi}{4}+k\pi, \ gdzie \ k\in C}\)
O co chodzi, jak uzyskać coś takiego?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równanie trygonometryczne
Unikaj takiej metody - bo Ci nie idzie. Looknij tu www.matematyka.pl/233864.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 63 razy
równanie trygonometryczne
Czy mogłbyś mi rozpisać całe rozwiązanie tego równania odpowiednimi metodami i wogole? Bardzo mi na tym zależy, a z linku który mi podałeś wywnioskowałem tylko ze trzeba narysować wykres. Czyli dla każdego równania powinnienem rysować wykres?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równanie trygonometryczne
Jeśli już masz równanie typu (jedna funkcja) = (liczba) to tak - rysuj wykres i poziomą. Co doi rozpisania - piszę z TV i dłużej to trwa - odpuszczę sobie.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
równanie trygonometryczne
Dzięki rysunkowi trudniej popełnić błędy. Ale swoją drogą Twoje rozwiązanie jest dokładnie takie jak w książce. Te cztery warunki zwijają się do dwóch w odpowiedziach.
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 63 razy
równanie trygonometryczne
Ok dzięki ale czy mogłbyś mi jeszcze powiedzieć czy do tego momentu jest dobrze?
\(\displaystyle{ \sin^2 x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{\sqrt{2}}{2} \ \vee \ \sin x=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)-- 26 sty 2013, o 22:11 --
\(\displaystyle{ \sin^2 x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{\sqrt{2}}{2} \ \vee \ \sin x=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)-- 26 sty 2013, o 22:11 --
Czy mogłbyś mi powiedzieć jak takie "zwijanie" zrobić? Jakoś algebraicznie czy wykorzystując wykres?Vardamir pisze:Dzięki rysunkowi trudniej popełnić błędy. Ale swoją drogą Twoje rozwiązanie jest dokładnie takie jak w książce. Te cztery warunki zwijają się do dwóch w odpowiedziach.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
równanie trygonometryczne
Weźmy dla \(\displaystyle{ k,n \in \ZZ}\) :
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+2k\pi \wedge x=\frac{5\pi}{4}+2n\pi \\
x=\frac{\pi}{4}+2k\pi \wedge x=\frac{\pi}{4}+2n\pi+\pi\\
x=\frac{\pi}{4}+2k\pi \wedge x=\frac{\pi}{4}+(2n+1)\pi}\)
Stąd widać, że dodajemy parzyste i nieparzyste wielokrotności \(\displaystyle{ \pi}\), zatem przebiegamy po wszystkich wielokrotnościach \(\displaystyle{ \pi}\). Czyli jest to równoważne:
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+k\pi \mbox{ dla } k\in \ZZ}\)
Analogicznie dwa pozostałe.
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+2k\pi \wedge x=\frac{5\pi}{4}+2n\pi \\
x=\frac{\pi}{4}+2k\pi \wedge x=\frac{\pi}{4}+2n\pi+\pi\\
x=\frac{\pi}{4}+2k\pi \wedge x=\frac{\pi}{4}+(2n+1)\pi}\)
Stąd widać, że dodajemy parzyste i nieparzyste wielokrotności \(\displaystyle{ \pi}\), zatem przebiegamy po wszystkich wielokrotnościach \(\displaystyle{ \pi}\). Czyli jest to równoważne:
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+k\pi \mbox{ dla } k\in \ZZ}\)
Analogicznie dwa pozostałe.