W jaki sposób można rozwiązać, bez zgadywania układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\cos \alpha = \sqrt{3} \\ 2\sin \alpha = -1 \end{cases}}\)
Układ równań trygonometrycznych
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Układ równań trygonometrycznych
Podzielić:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \alpha = \frac{ \sqrt{3}}{2} \\ \sin \alpha = \frac{-1 }{2} \end{cases}}\)
A teraz zamienić wartości po prawej stronie na funkcje odpowiednich kątów.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \alpha = \frac{ \sqrt{3}}{2} \\ \sin \alpha = \frac{-1 }{2} \end{cases}}\)
A teraz zamienić wartości po prawej stronie na funkcje odpowiednich kątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
Układ równań trygonometrycznych
Czyli rozwiązaniem tego układu jest \(\displaystyle{ \alpha = - \frac{ \pi }{6}}\)