Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
taton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 18 paź 2010, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: taton »

Witam

Mam następujące zadanie: Oblicz dla jakich \(\displaystyle{ a}\) należących do \(\displaystyle{ \left\langle - \frac{\pi}{2} ; \frac{\pi}{2} \right\rangle}\) suma odwrotności pierwiastków równania \(\displaystyle{ \left( 2 \sin a + 1\right)x ^{2} -2x + \sin a = 0}\) jest równa \(\displaystyle{ 4 \sin a}\)

Obliczyłem z tego deltę, potem pierwiastki równania i dodałem ich odwrotności, ale nie mam pojęcia, jak postępować dalej. Bardzo proszę o wskazówkę.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Vardamir »

Pokaż do jakiego równania doszedłeś.
ODPOWIEDZ