Nie rozumiem jak mam ten wykres narysować, od czego zacząć ?
\(\displaystyle{ y=-\left| \sin \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right)+1 \right|}\)
Naszkicuj wykres funkcji z przekształceniami
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 25 sty 2013, o 10:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
Naszkicuj wykres funkcji z przekształceniami
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, o 12:24 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
Naszkicuj wykres funkcji z przekształceniami
zaczynasz od funkci najbardziej "wewnatrz" czyli \(\displaystyle{ \sin x}\)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, o 12:25 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Naszkicuj wykres funkcji z przekształceniami
Zacznij od funkcji \(\displaystyle{ g(x)=\sin x}\) .
Najpierw przesunięcie o wektor, później wartość bezwzględna z całości, a na końcu odbicie względem osi \(\displaystyle{ OX}\).
Najpierw przesunięcie o wektor, później wartość bezwzględna z całości, a na końcu odbicie względem osi \(\displaystyle{ OX}\).