Sinus argumentu 2 razy większego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Sinus argumentu 2 razy większego

Post autor: marek252 »

Witam.
Czy mając podany \(\displaystyle{ \sin \frac{x}{2}}\), możemy policzyć wartość \(\displaystyle{ \sin x}\)?
Wiem, że:
\(\displaystyle{ \sin x=\sin (2 \cdot \frac{x}{2} )}\), ale co nam to daje?
Tak konkretnie to mam takie zadanie:
Oblicz \(\displaystyle{ \sin x}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{2}=-4}\)
Obliczyłem:
\(\displaystyle{ \cos \frac{x}{2}= \frac{ \sqrt{17} }{17}}\) lub \(\displaystyle{ \cos \frac{x}{2}= -\frac{ \sqrt{17} }{17}}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{x}{2}= -\frac{4 \cdot \sqrt{17} }{17}}\) lub \(\displaystyle{ \sin \frac{x}{2}= \frac{4 \cdot \sqrt{17} }{17}}\)
Ale pytam o to wyżej.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, o 21:59 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Sinus argumentu 2 razy większego

Post autor: piasek101 »

Przecież istnieją zależności na połówkowe albo podwójne kąty.
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Sinus argumentu 2 razy większego

Post autor: marek252 »

Możesz napisać jakiś wzór albo podać link?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Sinus argumentu 2 razy większego

Post autor: wujomaro »

... ometryczne
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ