Witam.
Mamy narysować wykres takiej funkcji:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\sin \left( 2x- \frac{\pi}{6} \right)}\)
Od czego mam zacząć? Chciałem zamienić, żeby był sam x i potem przesunąć o wektor, czy to odpowiada którejś z tych funkcji?
\(\displaystyle{ =\sin \left( x- \frac{\pi}{3} \right)}\)
lub
\(\displaystyle{ =\sin \left( x- \frac{\pi}{12} \right)}\)
Czy jakoś inaczej to zrobić? W jaki sposób przekształcić?
Pozdrawiam
Wykres funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Wykres funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, o 21:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
Wykres funkcji trygonometrycznej
Najpierw narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \sin 2x}\)
jest to wykres tupu: \(\displaystyle{ f(x) = \sin ax}\) okresem takiej funkcji jest \(\displaystyle{ T = \frac{2 \pi }{a}}\)
jak już będziesz miał to przesuń wykres o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) w prawo
jest to wykres tupu: \(\displaystyle{ f(x) = \sin ax}\) okresem takiej funkcji jest \(\displaystyle{ T = \frac{2 \pi }{a}}\)
jak już będziesz miał to przesuń wykres o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) w prawo
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Wykres funkcji trygonometrycznej
Wiem jak narysować \(\displaystyle{ f(x)=2sinx}\), ale w jaki sposób narysować \(\displaystyle{ f(x) = \sin 2x}\)? Jakie tutaj będą charakterystyczne punkty?