\(\displaystyle{ \arccos \left( - \frac{1}{2} \right) = \frac{2 \pi }{3}}\)
I teraz jak to "obliczyć" i uzasadnić? Dlaczego wynik nie wynosi \(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{3}}\) ?
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych - uzasadnienie
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 5 lis 2012, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lbl
- Podziękował: 21 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych - uzasadnienie
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, o 19:02 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych - uzasadnienie
Hmm..
\(\displaystyle{ \cos \left( -\frac{\pi}{3}\right) =\frac{1}{2}}\)
Poza tym rozwiązań funkcji \(\displaystyle{ y=\arccos x}\) szukamy dla \(\displaystyle{ y \in \left[ 0,\pi\right]}\)
\(\displaystyle{ \cos \left( -\frac{\pi}{3}\right) =\frac{1}{2}}\)
Poza tym rozwiązań funkcji \(\displaystyle{ y=\arccos x}\) szukamy dla \(\displaystyle{ y \in \left[ 0,\pi\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 5 lis 2012, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lbl
- Podziękował: 21 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych - uzasadnienie
No tak ale mi chodziło o przykład:
\(\displaystyle{ \arccos \left( - \frac{1}{2} \right) = \frac{2 \pi }{3}}\) bo \(\displaystyle{ \cos \frac{2 \pi }{3} = -\frac{1}{2}}\)
Tylko jak to mam "obliczyć" żeby doktorek na kolosie sie nie przyczepił. Bo \(\displaystyle{ \arcsin}\), \(\displaystyle{ \arctan}\) i \(\displaystyle{ \arccot}\) mozna odczytać z tabelki a przy \(\displaystyle{ \arccos (-x)}\) już sie nie da i trzeba to wyliczyć. Z tego co zauważyłem to chyba od \(\displaystyle{ \pi}\) trzeba odjąć wynik \(\displaystyle{ \arccos (x)}\) ale nie jestem pewien.
\(\displaystyle{ \arccos \left( - \frac{1}{2} \right) = \frac{2 \pi }{3}}\) bo \(\displaystyle{ \cos \frac{2 \pi }{3} = -\frac{1}{2}}\)
Tylko jak to mam "obliczyć" żeby doktorek na kolosie sie nie przyczepił. Bo \(\displaystyle{ \arcsin}\), \(\displaystyle{ \arctan}\) i \(\displaystyle{ \arccot}\) mozna odczytać z tabelki a przy \(\displaystyle{ \arccos (-x)}\) już sie nie da i trzeba to wyliczyć. Z tego co zauważyłem to chyba od \(\displaystyle{ \pi}\) trzeba odjąć wynik \(\displaystyle{ \arccos (x)}\) ale nie jestem pewien.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, o 11:16 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych - uzasadnienie
Istnieje taki związek:
\(\displaystyle{ \arccos x=\pi - \arccos (-x)=\frac{\pi}{2}-\arcsin x}\)
\(\displaystyle{ \arccos x=\pi - \arccos (-x)=\frac{\pi}{2}-\arcsin x}\)
Choć według mnie to jest wystarczające.zoltodziub pisze: \(\displaystyle{ \arccos \left( - \frac{1}{2} \right) = \frac{2 \pi }{3}}\) bo \(\displaystyle{ \cos \frac{2 \pi }{3} = -\frac{1}{2}}\)