oblicz wartość wyrażenia, funcje cyklometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
martin007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bb
Podziękował: 2 razy

oblicz wartość wyrażenia, funcje cyklometryczne

Post autor: martin007 »

\(\displaystyle{ \arc\cos \left( \sin \frac{-36 \pi }{7} \right)}\)

bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

oblicz wartość wyrażenia, funcje cyklometryczne

Post autor: cosinus90 »

Skorzystaj z faktu, że
\(\displaystyle{ \arcsin x + \arccos x = \frac{\pi}{2}}\)
ODPOWIEDZ