sprawdzenie tożsamośći

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tommassi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

sprawdzenie tożsamośći

Post autor: tommassi »

jak sprawdzić tozsamość: \(\displaystyle{ 1-2cos^{2}x=\frac {1-ctg^{2}x}{1+ctg^{2}x}}\)
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

sprawdzenie tożsamośći

Post autor: baksio »

\(\displaystyle{ \frac{1-ctg^2x}{1+ctg^2x}=\frac{\frac{sin^2x}{sin^2x}-\frac{cos^2x}{sin^2x}}{\frac{sin^2x}{sin^2x}+\frac{cos^2x}{sin^2x}}= \frac{sin^2x-cos^2x}{cos^2x}*\frac{cos^2x}{sin^2x+cos^2x}=sin^2x-cos^2x=1-cos^2x-cos^2x=1-2cos^2x}\)
ODPOWIEDZ