Sinus na cosinus
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 sty 2013, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 2 razy
Sinus na cosinus
Cześć, mam pytanie, nie pamiętam skąd się bierze coś takiego : \(\displaystyle{ \sin 33^o=\cos 57^o}\) ?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2013, o 18:26 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Sinus na cosinus
Narysujmy trójkąt prostokątny(na tym najlepiej się tłumaczy):
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \cos 90^{\circ}- \alpha}\)
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ \beta=90^{\circ}- \alpha}\)
No i teraz patrzymy:
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{a}{c}= \cos \beta \\ cos \alpha= \frac{b}{c}= \sin \beta}\)
I podobnie z tangensami.
Poizdrawiam!
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ \beta=90^{\circ}- \alpha}\)
No i teraz patrzymy:
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{a}{c}= \cos \beta \\ cos \alpha= \frac{b}{c}= \sin \beta}\)
I podobnie z tangensami.
Poizdrawiam!