Miejsca zerowe funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mmmaaamm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 13 sty 2013, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Miejsca zerowe funkcji trygonometrycznych

Post autor: mmmaaamm »

Mam dwie funkcje trygonometryczne z których mam wyznaczyć miejsca zerowe, nie mam pojęcia jak to zrobić, bardzo proszę o pomoc.
1. \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\cos 5x-\cos 8x}}\)
2. \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\sin 3x\sin 4x-\cos 6x\cos 7x}}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2013, o 16:33 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Miejsca zerowe funkcji trygonometrycznych

Post autor: Vardamir »

W pierwszym można skorzystać ze wzoru na różnicę cosinusów.
ODPOWIEDZ