dziecina funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mmmaaamm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 13 sty 2013, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

dziecina funkcji trygonometrycznej

Post autor: mmmaaamm »

Mam do obliczenia taką oto dziedzinę i zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Będę wdzięczny za pomoc
\(\displaystyle{ \sqrt{2cos(2x+ { \frac{ \pi }{6} })+ \sqrt{3} }}\)
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

dziecina funkcji trygonometrycznej

Post autor: loitzl9006 »

\(\displaystyle{ 2\cos\left( 2x+\frac{\pi}{6}\right)+\sqrt{3} \ge 0 \\ \\ \cos\left( 2x+\frac{\pi}{6}\right) \ge -\frac{\sqrt{3}}{2} \\ \\ 2x+ \frac{\pi}{6} \in \left\langle \frac{5\pi}{6}+2k\pi; \frac{7\pi}{6}+2k\pi \right\rangle \\ \\ 2x \in \left\langle \frac{2\pi}{3}+2k\pi; \pi+2k\pi \right\rangle \\ \\ \\ \blue x \in \left\langle \frac{\pi}{3}+k\pi; \frac{\pi}{2}+k\pi \right\rangle}\)
ODPOWIEDZ