Witam.
Mam do rozwiązania następujące równanie.
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{1-2 \cdot \sin ^{2} x} }{2 ^{\cos 2x} - 2 ^{-1} } -1=0}\)
Mój problem właściwie pojawia się kiedy rysuję wykres tego równania bo tam nic zera nie przecina, natomiast w odpowiedziach są jakieś rozwiązania (Wykres rysuję na pewno dobrze. Sprawdziłem za pomocą Wolfram|Alpha)
Zatem czy to równanie ma jakieś rozwiązania?
Równanie trygonometryczne
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równanie trygonometryczne
Wolfram nie zawsze ma rację.
Ja bym to rozwiązał algebraicznie - w potędze w liczniku korzystając z jedynki trygonometrycznej dostaniesz \(\displaystyle{ \cos 2x}\), potem wykonaj podstawienie \(\displaystyle{ \cos 2x = t}\) z odpowiednim założeniem i rozwiąż równanie wykładnicze.
Ja bym to rozwiązał algebraicznie - w potędze w liczniku korzystając z jedynki trygonometrycznej dostaniesz \(\displaystyle{ \cos 2x}\), potem wykonaj podstawienie \(\displaystyle{ \cos 2x = t}\) z odpowiednim założeniem i rozwiąż równanie wykładnicze.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 18 paź 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Równanie trygonometryczne
Hmm. w takim wypadku wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{\cos 2x} }{2 ^{\cos 2x} - \frac{1}{2} } = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{t} }{2 ^{t} - \frac{1}{2} } = 1}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{t} = 2 ^{t} - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0= - \frac{1}{2}}\)
a to jest sprzeczność bo \(\displaystyle{ 0 \neq - \frac{1}{2}}\)
Czy robię coś źle?
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{\cos 2x} }{2 ^{\cos 2x} - \frac{1}{2} } = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{t} }{2 ^{t} - \frac{1}{2} } = 1}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{t} = 2 ^{t} - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0= - \frac{1}{2}}\)
a to jest sprzeczność bo \(\displaystyle{ 0 \neq - \frac{1}{2}}\)
Czy robię coś źle?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równanie trygonometryczne
Ja nigdzie błędu nie widzę. Poza tym sam mówiłeś, że wykres nie przecina osi nigdzie.
Sprawdź czy dobrze przepisałeś przykład z książki, i czy na pewno patrzysz na dobrą odpowiedź do tego zadania. Jeśli tak - to najwidoczniej jest błąd w książce.
Sprawdź czy dobrze przepisałeś przykład z książki, i czy na pewno patrzysz na dobrą odpowiedź do tego zadania. Jeśli tak - to najwidoczniej jest błąd w książce.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 18 paź 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Równanie trygonometryczne
Dziękuję
Wszystko dobrze przepiałem, patrzę na dobrą odpowiedź (czyli według książki \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} + \pi n}\) ), więc błąd jest w książce.
Wszystko dobrze przepiałem, patrzę na dobrą odpowiedź (czyli według książki \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} + \pi n}\) ), więc błąd jest w książce.