równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
dwukwiat15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krobia
Podziękował: 42 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: dwukwiat15 »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ cos(x-1)=x^{2]-2x+2}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: bartholdy »

Równanie kwadratowe \(\displaystyle{ x^2 - 2x +2}\) ma \(\displaystyle{ \Delta < 0}\), a wierzchołek \(\displaystyle{ (x_w, y_w) = (1,1)}\) gdzie jest więc jedyna możliwość kiedy równanie będzie spełnione - sprawdźmy.
\(\displaystyle{ L = \cos 0^\circ \qquad P = (1)^2-2\cdot1+2\\
L = 1 \qquad P = 1, \qquad L = P}\)


Równanie spełnione jest dla \(\displaystyle{ x = 1}\).
ODPOWIEDZ