Potrzebuje pomocy w zadaniu:
Wyznaczyc dziedzine i funkcje odwrotna:
\(\displaystyle{ 1- \sqrt{\arcsin x}}\)
Z gory dziekuje za pomoc
funkcja odwrtna
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
funkcja odwrtna
\(\displaystyle{ \arcsin x\ge 0 \Rightarrow D:\,x\in[0,1]\\\\
1-\sqrt{\arcsin y}=x\\\\
\sqrt{\arcsin y}=1-x\\\\
\arsin y=(1-x)^2\\\\
y=\sin(1-x)^2}\)
1-\sqrt{\arcsin y}=x\\\\
\sqrt{\arcsin y}=1-x\\\\
\arsin y=(1-x)^2\\\\
y=\sin(1-x)^2}\)
funkcja odwrtna
\(\displaystyle{ f(\xi ) =1-\sqrt{\arcsin \xi}}\) , \(\displaystyle{ \mathbb{D}_f =[0,1]}\)
\(\displaystyle{ f^{-1} (\xi ) =\sin (1-\xi )^2}\)
\(\displaystyle{ f^{-1} (\xi ) =\sin (1-\xi )^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 18:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
funkcja odwrtna
Dzieki, nie wiedzialam jak tego arcsin sie pozbyc..
Jeszcze pytanie o zbior wartosci - czy bedzie wynosil \(\displaystyle{ \left[ 1-\frac{ \pi }{2};\right1 ]}\)
Jeszcze pytanie o zbior wartosci - czy bedzie wynosil \(\displaystyle{ \left[ 1-\frac{ \pi }{2};\right1 ]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy