parametr m
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
parametr m
Określ, dla jakich wartości parametru m zachodzi równość:
a)\(\displaystyle{ m^2(1-\sin x)-4m + 1 + \sin x = 0}\)
a)\(\displaystyle{ m^2(1-\sin x)-4m + 1 + \sin x = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
parametr m
Poprzenoś sinusa na lewo, resztę na prawo (pamiętaj przy tym, żeby nie dzielić przez 0 itp. ), później zobaczymy jakie musi być \(\displaystyle{ m}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
parametr m
nie za bardzo wiem jak to dalej ciągnąć. Jak podejmuje próby rozbrajania tego to jeszcze bardziej to uzbrajam
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
parametr m
No to wyrażenie jakie zostaje po prawej stronie musi być z przedziału \(\displaystyle{ [-1,1]}\) stąd mamy warunki na \(\displaystyle{ m}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
parametr m
\(\displaystyle{ m^2(1-\sin x)-4m + 1 + \sin x = 0}\)
Ale jak Ty sobie chciałbyś przenieść wszystkie sinusy na jedną stronę? Ja nie widzę tu przejścia,
Ale jak Ty sobie chciałbyś przenieść wszystkie sinusy na jedną stronę? Ja nie widzę tu przejścia,
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
parametr m
nie wiem, napisałem tak jak było w zbiorze:
Określ, dla jakich wartości parametru m zachodzi równość:
a)\(\displaystyle{ m^2(1-\sin x)-4m + 1 + \sin x = 0}\)
Określ, dla jakich wartości parametru m zachodzi równość:
a)\(\displaystyle{ m^2(1-\sin x)-4m + 1 + \sin x = 0}\)
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
parametr m
Wymnóż nawias. Wszystko, co z sinusem przenieś na drugą. Wyłącz sinusa przed nawias i podziel przez ten nawias. Dostaniesz \(\displaystyle{ \sin x = ...}\). Wówczas to, co po prawej, musi zawierać się w zbiorze wartości sinusa.