Funkcja parzysta/nieparzysta
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Funkcja parzysta/nieparzysta
Kolejny problem, kolejne zadanie.
Dla jakich wartości parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) funkcja \(\displaystyle{ f_{x} =a \cdot \sin x + \cos x}\) jest:
a) parzysta
b) nieparzysta
I teraz tak. Próbowałem pod \(\displaystyle{ x}\) podstawić wartość \(\displaystyle{ \pi}\) lub \(\displaystyle{ 2\pi}\), ale wtedy równanie \(\displaystyle{ y=ax+b}\) traci trochę sens i nie mam układu równań do wyliczenia szukanych. Jak zacząć?
Dla jakich wartości parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) funkcja \(\displaystyle{ f_{x} =a \cdot \sin x + \cos x}\) jest:
a) parzysta
b) nieparzysta
I teraz tak. Próbowałem pod \(\displaystyle{ x}\) podstawić wartość \(\displaystyle{ \pi}\) lub \(\displaystyle{ 2\pi}\), ale wtedy równanie \(\displaystyle{ y=ax+b}\) traci trochę sens i nie mam układu równań do wyliczenia szukanych. Jak zacząć?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2013, o 14:59 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Funkcja parzysta/nieparzysta
a)
\(\displaystyle{ a\cdot \sin x+\cos x=a\cdot \sin(-x)+\cos (-x)\\
a\cdot \sin x+\cos x=-a\cdot \sin x+\cos x\\
a\cdot \sin x=-a\cdot \sin x\\
a=-a\\
a=0}\)
-- 17 sty 2013, o 15:21 --
Ale w poleceniu jest dla jakich \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a u Ciebie nie ma nigdzie \(\displaystyle{ b}\), więc zapewne nie dopisałeś czyli rozwiązanie będzie inne.
\(\displaystyle{ a\cdot \sin x+\cos x=a\cdot \sin(-x)+\cos (-x)\\
a\cdot \sin x+\cos x=-a\cdot \sin x+\cos x\\
a\cdot \sin x=-a\cdot \sin x\\
a=-a\\
a=0}\)
-- 17 sty 2013, o 15:21 --
Ale w poleceniu jest dla jakich \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a u Ciebie nie ma nigdzie \(\displaystyle{ b}\), więc zapewne nie dopisałeś czyli rozwiązanie będzie inne.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2013, o 15:52 przez konrad509, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Funkcja parzysta/nieparzysta
Musiałem trzasnąć literówkę bo nie wiem gdzie mi wcięło \(\displaystyle{ b}\).. Edytować postu też nie mogę (też nie mam pojęcia, gdzie opcja się schowała(?)), ale raz jeszcze przepiszę wzór, tym razem poprawnie:
\(\displaystyle{ f_{x} =a \cdot \sin x + b\cos x}\)
Zastanawiam się nad pierwszym równaniem, które mi napisałeś. Czy to wynika z funkcji liniowej, bo nie wiem skąd ten wniosek.
\(\displaystyle{ f_{x} =a \cdot \sin x + b\cos x}\)
Zastanawiam się nad pierwszym równaniem, które mi napisałeś. Czy to wynika z funkcji liniowej, bo nie wiem skąd ten wniosek.
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Funkcja parzysta/nieparzysta
To \(\displaystyle{ a\cdot \sin x+\cos x=a\cdot \sin(-x)+\cosx (-x)}\) ?
Ten zapis wynika z tego, że funkcja ma być parzysta czyli \(\displaystyle{ f(x)=f(-x)}\).
Ten zapis wynika z tego, że funkcja ma być parzysta czyli \(\displaystyle{ f(x)=f(-x)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Funkcja parzysta/nieparzysta
Tylko dlaczego druga część jest już bez \(\displaystyle{ \cosx}\)?
Ok. W takim razie mamy przypadek z parzystością, a przy nieparzystości do czego mam porównywać równanie?
Ok. W takim razie mamy przypadek z parzystością, a przy nieparzystości do czego mam porównywać równanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Funkcja parzysta/nieparzysta
Bo \(\displaystyle{ \cos (-x)=\cos x}\)
A kiedy funkcja jest nieparzysta?
-- 17 sty 2013, o 15:53 --
Choć ogólnie teraz nie wiem czy to będzie dobra metoda jak są dwie niewiadome.-- 17 sty 2013, o 15:56 --Ok. W pierwszym przykładzie jak zrobisz tą metodą to wyjdzie, że nie zależy od \(\displaystyle{ b}\), czyli \(\displaystyle{ a=0}\).
A kiedy funkcja jest nieparzysta?
-- 17 sty 2013, o 15:53 --
Choć ogólnie teraz nie wiem czy to będzie dobra metoda jak są dwie niewiadome.-- 17 sty 2013, o 15:56 --Ok. W pierwszym przykładzie jak zrobisz tą metodą to wyjdzie, że nie zależy od \(\displaystyle{ b}\), czyli \(\displaystyle{ a=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Funkcja parzysta/nieparzysta
Sprawdziłem w odpowiedziach i:
a) \(\displaystyle{ a=0}\),
b) \(\displaystyle{ b=0}\),
czyli jak mniemam mimo przeoczenia przeze mnie jednej litery i tak jest dobrze. Podpunkt a) chyba już rozumiem, jeszcze będę musiał tylko na kartce przelecieć długopisem i upewnić się dla pewności. Co jednak z drugim przypadkiem?
Raczej tego wzoru: \(\displaystyle{ \cos (-x)=\cos x}\) już nie wykorzystam.
a) \(\displaystyle{ a=0}\),
b) \(\displaystyle{ b=0}\),
czyli jak mniemam mimo przeoczenia przeze mnie jednej litery i tak jest dobrze. Podpunkt a) chyba już rozumiem, jeszcze będę musiał tylko na kartce przelecieć długopisem i upewnić się dla pewności. Co jednak z drugim przypadkiem?
Raczej tego wzoru: \(\displaystyle{ \cos (-x)=\cos x}\) już nie wykorzystam.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Funkcja parzysta/nieparzysta
Funkcja nie jest parzysta, gdy nie ma swojego odbicia lustrzanego, czyli \(\displaystyle{ f_{x} \neq f_{-x}}\). Tylko, że ten wzór raczej nie pozwoli mi wyliczyć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Chyba, że cała reszta to szukana odpowiedź (tylko nie wiem jak to się ma do odpowiedzi książkowej).
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Funkcja parzysta/nieparzysta
"Funkcja nie jest parzysta" \(\displaystyle{ \not \Leftrightarrow}\) funkcja jest nieparzysta
Funkcja jest nieparzysta gdy \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\)-- 17 sty 2013, o 16:30 --Czyli wystarczy w poprzednim równaniu dopisać minus do lewej strony Oczywiście z uwzględnieniem brakującego \(\displaystyle{ b}\).
Funkcja jest nieparzysta gdy \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\)-- 17 sty 2013, o 16:30 --Czyli wystarczy w poprzednim równaniu dopisać minus do lewej strony Oczywiście z uwzględnieniem brakującego \(\displaystyle{ b}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy