\(\displaystyle{ \sin \frac{6\pi}{4} = \sin \frac{3\pi}{2} = -1}\)
czy
\(\displaystyle{ \sin \frac{6\pi}{4} = \sin \left(2\pi + \frac{1}{2}\pi \right) = \frac{\sqrt{2}}{2} ?}\)
Dlaczego taka rozbieżność w wynikach?
Wartość funkcji sinus
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 3 razy
Wartość funkcji sinus
Pierwsze jest poprawne. W drugim zamiast plusa w nawiasie powinien być minus - wtedy by się zgadzało.
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Wartość funkcji sinus
tak! Rany, jak jest tak późno, to człowiek rzeczywiście robi kardynalne błędy..
czyli by było : \(\displaystyle{ \sin \left(\pi + \frac{\pi}{2} \right) = -sin \frac{\pi}{2} = -1}\)
czyli by było : \(\displaystyle{ \sin \left(\pi + \frac{\pi}{2} \right) = -sin \frac{\pi}{2} = -1}\)