Witam dostaliśmy kilka zadań za ferie i oto pare z którymi nie umiem sobie poradzić. Bardzo proszę o pomoc
1. nie umiem sobie poradzić z tą tożsamością podając konieczne założenia
\(\displaystyle{ \frac{\sin x + \sin 3x + \sin 5x + \sin 7x}{\cos x + \cos 3x + \cos 5x + \cos 7x} = \tg 4x}\)
2. rozwiąż
a) \(\displaystyle{ \sin ^{2}2x > \frac{1}{4}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{3}\cos x - \sin x = \sqrt{2}}\)
3. Uzasadnij, że
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \ctg \frac{ \pi }{9} - 4\cos \frac{ \pi }{9} = 1}\)
4. znajdz te wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) dla których równanie \(\displaystyle{ (1-\sin x)m ^{2} + 2m + 4\sin x - 8 = 0}\) ma rozwiązania.
5. wyznacz zbiór wartości \(\displaystyle{ f(x) = \sin ^{4}x + \cos ^{4}x}\) gdzie \(\displaystyle{ x \in\RR}\)
tożsamość, równania, nierówności, funkcje...
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 sty 2013, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nowy sacz
- Podziękował: 3 razy
tożsamość, równania, nierówności, funkcje...
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, o 20:19 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
tożsamość, równania, nierówności, funkcje...
1.
rozpisz licznik tak
\(\displaystyle{ \sin 7x+\sin x=2\sin 4x\cos 3x \\
\sin 5x+\sin 3x=2\sin 4x\cos x}\)
mianownik tak
\(\displaystyle{ \cos 7x+\cos x=2\cos 4x\cos 3x \\
\cos 5x+\cos 3x=2\cos 4x\cos x}\)dalej
\(\displaystyle{ \frac{2\sin 4x\cos 3x+2\sin 4x\cos x}{2\cos 4x\cos 3x+2\cos 4x\cos x}}\) i przed nawias wyciągnij w liczniku
\(\displaystyle{ 2\sin 4x}\) zas w mianowniku \(\displaystyle{ 2 \cos 4x}\)
rozpisz licznik tak
\(\displaystyle{ \sin 7x+\sin x=2\sin 4x\cos 3x \\
\sin 5x+\sin 3x=2\sin 4x\cos x}\)
mianownik tak
\(\displaystyle{ \cos 7x+\cos x=2\cos 4x\cos 3x \\
\cos 5x+\cos 3x=2\cos 4x\cos x}\)dalej
\(\displaystyle{ \frac{2\sin 4x\cos 3x+2\sin 4x\cos x}{2\cos 4x\cos 3x+2\cos 4x\cos x}}\) i przed nawias wyciągnij w liczniku
\(\displaystyle{ 2\sin 4x}\) zas w mianowniku \(\displaystyle{ 2 \cos 4x}\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, o 22:40 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 sty 2013, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nowy sacz
- Podziękował: 3 razy