Czy ktoś może pokazać jak się robi tego typu zadania na tym przykładzie:
\(\displaystyle{ f(x)=\sin (ax+b)}\)
Zależny mi na pełnym sposobie rozwiązania, z góry dzięki!
Znaleźć okres podstawowy funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 22 paź 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rop
- Podziękował: 5 razy
Znaleźć okres podstawowy funkcji
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, o 21:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Znaleźć okres podstawowy funkcji
Skorzystaj z tego, że sinus jest okresowy o pewnym okresie, tj. \(\displaystyle{ \sin (x) = \sin(x + k\cdot T}\), gdzie \(\displaystyle{ T}\) to ten okres. Więc teraz zrób coś takiego: \(\displaystyle{ f(x)=f(x+k\cdot T)}\) i korzystając z okresowości \(\displaystyle{ \sin}\) wszystko wyjdzie.