Jak rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \cos 2x=\cos x + |\cos x|}\)
podstawiam \(\displaystyle{ \cos 2x=2\cos ^{2}x-1}\)
i dostaje równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ 2\cos ^2x-2\cos x-1=0}\)
Po rozwiązaniu otrzymuje \(\displaystyle{ \cos x= \frac{1+ \sqrt{3} }{2} i \cos x= \frac{1- \sqrt{3} }{2}}\). w pierwszym przypadku nie ma roziwązan bo \(\displaystyle{ \cos x}\)nie moze byc wiekszy od 1. Ale co z tym \(\displaystyle{ \cos x= \frac{1- \sqrt{3} }{2}}\)?
jak rozwiązać równanie
jak rozwiązać równanie
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, o 20:44 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 11 lip 2011, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 19 razy
jak rozwiązać równanie
Równanie jest ok dla \(\displaystyle{ \cos x \ge 0}\), a to co wyszło jest mniejsze od \(\displaystyle{ 0}\). Rozważ drugi przypadek - gdy \(\displaystyle{ \cos x<0}\)