\(\displaystyle{ \frac{1 - \cos 8x}{1 + \tg x} = 0\\
x \neq \frac{\pi}{2} + k\pi \wedge k\in\mathbb{C}\\
\tg x \neq -1 \iff x \neq -\frac{\pi}{4} + k\pi\\
\\
\cos8x = 1\\
8x = 2k\pi\\
x = \frac{k\pi}{4}\hbox{ - część rozwiązań odpada z dziedziny dlatego zapisuję:}\\
x = k\pi \vee x = \frac{\pi}{4} + k\pi}\)
W odpowiedziach natomiast jest \(\displaystyle{ x = \frac{k\pi}{2} \vee x = \frac{\pi}{4} + k\pi}\). Wydaje mi się to nieprawdą, bo dla \(\displaystyle{ k = 1}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2}}\), co odpada z dziedziny funkcji tangens. Czyżby pan Kiełbasa sie pomylił, a ja mam rację? Czy jest zupełnie odwrotnie?
rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 25 gru 2012, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
rownanie trygonometryczne
Co dziwniejsze WolframAlpha też wywala bzdurę. ... tgx%29%3D0
\(\displaystyle{ x = \pi n - \frac{\pi}{2}}\)
po podstawieniu \(\displaystyle{ n = 1}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2}}\)
co odpada z dziedziny funkcji tangens.
\(\displaystyle{ x = \pi n - \frac{\pi}{2}}\)
po podstawieniu \(\displaystyle{ n = 1}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2}}\)
co odpada z dziedziny funkcji tangens.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2013, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszow
- Podziękował: 2 razy
rownanie trygonometryczne
Witam. Dlaczego \(\displaystyle{ 1=2k\pi}\) ?
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 17:13 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
rownanie trygonometryczne
Zdecydowanie lepiej mówić wolframowi czego sie naprawdę chce, niż kazac mu zgadywać. Spróbuj takmdzn pisze:Co dziwniejsze WolframAlpha też wywala bzdurę. ... tgx%29%3D0
\(\displaystyle{ x = \pi n - \frac{\pi}{2}}\)
po podstawieniu \(\displaystyle{ n = 1}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2}}\)
co odpada z dziedziny funkcji tangens.
Kod: Zaznacz cały
solve (1-cos(8x))/(1+tan x)=0