Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Wiadomo, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ 2cos \alpha - \sqrt{3}=0}\). Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ [(cos \alpha -sin \alpha )(cos \alpha +sin \alpha )] ^{-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ 2cos \alpha - \sqrt{3}=0}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{\sqrt{3}}{2} \Rightarrow \alpha = 30^o}\)
Dalej myślę, że już nie będzie problemem obliczyć wartość podanego wyrażenia
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{\sqrt{3}}{2} \Rightarrow \alpha = 30^o}\)
Dalej myślę, że już nie będzie problemem obliczyć wartość podanego wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Lub:
\(\displaystyle{ 2\cos \alpha - \sqrt{3}=0}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
potem:
\(\displaystyle{ [(\cos \alpha -\sin \alpha )(\cos \alpha +\sin \alpha )] ^{-1}= \frac{1}{\cos^2\alpha-\sin^2\alpha}= \frac{1}{2\cos^2\alpha-1}=\frac{1}{2 \cdot\left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)^2 -1}=...}\)
\(\displaystyle{ 2\cos \alpha - \sqrt{3}=0}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
potem:
\(\displaystyle{ [(\cos \alpha -\sin \alpha )(\cos \alpha +\sin \alpha )] ^{-1}= \frac{1}{\cos^2\alpha-\sin^2\alpha}= \frac{1}{2\cos^2\alpha-1}=\frac{1}{2 \cdot\left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)^2 -1}=...}\)