Nie wiem na czym polega to zadanie w ogóle. Co właściwie ma mi wyjść na końcu. Tylko tyle wiem, że mam wyliczyć co ile ,,x" funkcja będzie się powtarzać. (przyjmować ,,zajęty y", wyglądać tak samo - nie wiem jak to nazwać.. wyznaczyć T?)
1. \(\displaystyle{ f(x) = cos3x}\)
2. \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt[4]{tg\frac{x}{3}}}\)
Okresy podstawowe funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Okresy podstawowe funkcji
\(\displaystyle{ \cos x}\) ma okres\(\displaystyle{ 2\pi}\)
\(\displaystyle{ \cos 3x}\) będzie miał 3 razy krótszy czyli \(\displaystyle{ \frac{2}{3}\pi}\)
analogicznie z \(\displaystyle{ \tg}\)
\(\displaystyle{ \cos 3x}\) będzie miał 3 razy krótszy czyli \(\displaystyle{ \frac{2}{3}\pi}\)
analogicznie z \(\displaystyle{ \tg}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 sty 2013, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Okresy podstawowe funkcji
Tangens ma okres \(\displaystyle{ \pi}\)
Czyli... Hmmm nie wiem gdzie to Pi wsadzić.
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{ \frac{x}{3} } = \pi \cdot \frac{3}{x} = \frac{3 \pi }{x}}\)?
Czyli... Hmmm nie wiem gdzie to Pi wsadzić.
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{ \frac{x}{3} } = \pi \cdot \frac{3}{x} = \frac{3 \pi }{x}}\)?