równanie z cos i f.kwadratową

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
justi03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 20 mar 2007, o 22:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 26 razy

równanie z cos i f.kwadratową

Post autor: justi03 »

nie umiem ruszyć tego równania
\(\displaystyle{ \cos(x-1)=x^{2}+2x+2}\)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2007, o 10:28 przez justi03, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

równanie z cos i f.kwadratową

Post autor: Tristan »

Zauważ, że \(\displaystyle{ \cos(x-1) q 1}\). Jednak \(\displaystyle{ x^2+2x+2=x^2+2x+1+1=(x+1)^2+1 q 1}\). Ma więc zachodzić \(\displaystyle{ \cos(x-1)=1 (x+1)^2+1=1}\). Z drugiego równania mamy, że x=-1, ale podstawiając to do pierwszego otrzymujemy, że \(\displaystyle{ \cos(-2)=1}\) co jest fałszem. Czyli nie ma takich iksów, które spełniałyby to równanie.
justi03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 20 mar 2007, o 22:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 26 razy

równanie z cos i f.kwadratową

Post autor: justi03 »

ups.... w odpowiedziach mam, że x=1.... ??:

[ Dodano: 21 Marzec 2007, 14:57 ]
przepraszam. jest ok. bardzo dziękuje za
ODPOWIEDZ