nierownosc cyklometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Gucio3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

nierownosc cyklometryczna

Post autor: Gucio3000 »

\(\displaystyle{ \arccot \frac{2x+5}{4x+5}<\arccot \frac{7x+5}{9x+5}}\)
chodzi mi glownie o to czy mam zmienic znak nierownosci przy opuszczaniu \(\displaystyle{ arcctg}\) i czy mam zawrzec jakies zalozenia, pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 9 sty 2013, o 13:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

nierownosc cyklometryczna

Post autor: bartek118 »

Ta funkcja jest rosnąca, czy malejąca?
Gucio3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

nierownosc cyklometryczna

Post autor: Gucio3000 »

malejaca ;]
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

nierownosc cyklometryczna

Post autor: bartek118 »

Czyli odwracamy nierówność przy opuszczaniu.
Gucio3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

nierownosc cyklometryczna

Post autor: Gucio3000 »

a zalozenia?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

nierownosc cyklometryczna

Post autor: bartek118 »

No mianowniki nie mogą być zerami.
Gucio3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

nierownosc cyklometryczna

Post autor: Gucio3000 »

ok,dzięki, udało sie
ODPOWIEDZ