Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nkwd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 13 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: nkwd »

Rozwiaż równanie \(\displaystyle{ 2sin 2x +ctgx=4cosx dla x }\) Ze zbioru rozwiązań tego równania losujemy bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że co najmniej jedno z wylosowanych rozwiązań jest wielokrotnością liczby \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 2sinx2x+ctgx=4cosx \\ 4sinxcosx+\frac{cosx}{sinx}-4cosx=0 \\ 4sin^2xcosx+cosx-4sinxcosx=0 \\ cosx(4sin^2 x-4sinx+1)=0 \\ cosx(2sinx-1)^2=0 \\ cosx=0 sinx=\frac{1}{2} \\ x=\frac{\pi}{2} x=\frac{3\pi}{2} x=\frac{\pi}{6} x=\frac{5\pi}{6}}\)

Ilość wszystkich możliwych wyników losowania: \(\displaystyle{ C_4^2}\)

Ilość wyników sprzyjających: \(\displaystyle{ C_2^1 C_2^1 +C_2^2=5}\)

Prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)
ODPOWIEDZ