Wyznacz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wartość wyrażenia
Wyznacz: \(\displaystyle{ sin^4 \alpha +cos^4 \alpha}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ sin \alpha + cos \alpha =a}\)
Czy da tutaj coś podstawienie: \(\displaystyle{ sin^2 \alpha =t}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow cos^2 \alpha = 1-t}\)
\(\displaystyle{ t \in \left\langle0;1 \right\rangle}\) ??
Czy da tutaj coś podstawienie: \(\displaystyle{ sin^2 \alpha =t}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow cos^2 \alpha = 1-t}\)
\(\displaystyle{ t \in \left\langle0;1 \right\rangle}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Wyznacz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ (\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)^2=\sin^4\alpha+2\sin^2\alpha\cos^2\alpha+\cos^4\alpha}\)
\(\displaystyle{ 1=\sin^4\alpha+2\sin^2\alpha\cos^2\alpha+\cos^4\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1-2\sin^2\alpha\cos^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1-2(\sin\alpha\cos\alpha)^2}\)
teraz policz \(\displaystyle{ \sin\alpha\cos\alpha}\)
z
\(\displaystyle{ (\sin \alpha + \cos \alpha)^2 =a^2}\)
i podstaw do tego wyżej
\(\displaystyle{ 1=\sin^4\alpha+2\sin^2\alpha\cos^2\alpha+\cos^4\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1-2\sin^2\alpha\cos^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1-2(\sin\alpha\cos\alpha)^2}\)
teraz policz \(\displaystyle{ \sin\alpha\cos\alpha}\)
z
\(\displaystyle{ (\sin \alpha + \cos \alpha)^2 =a^2}\)
i podstaw do tego wyżej
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Wyznacz wartość wyrażenia
Zgadza się.
Teraz liczysz:
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1-2\left( \frac{a^2-1}{2} \right) ^2}\)-- dzisiaj, o 02:24 --Tylko prawą stronę.
Teraz liczysz:
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1-2\left( \frac{a^2-1}{2} \right) ^2}\)-- dzisiaj, o 02:24 --Tylko prawą stronę.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Wyznacz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1-2\left( \frac{a^2-1}{2} \right) ^2}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1-2 \cdot \left( \frac{a^4-2a^2+1}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1- \frac{a^4-2a^2+1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha= \frac{2-a^4+2a^2-1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha= \frac{-a^4+2a^2+1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1-2 \cdot \left( \frac{a^4-2a^2+1}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha=1- \frac{a^4-2a^2+1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha= \frac{2-a^4+2a^2-1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\alpha+\cos^4\alpha= \frac{-a^4+2a^2+1}{2}}\)