Równanie trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cysiekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: cysiekk »

\(\displaystyle{ \sin x\cos x + \tg x = 2,5\sin x}\)
Polecenie : oblicz \(\displaystyle{ x}\)
Bardzo proszę o wytłumaczenie jak rozwiązać to zadanie, próbuję już od dluższego czasu i do niczego nie potrafie dojść.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2013, o 21:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: bartek118 »

Zamień \(\displaystyle{ \tan}\) na iloraz \(\displaystyle{ \sin}\) i \(\displaystyle{ \cos}\), potem przy odpowiednich założeniach podziel przez \(\displaystyle{ \sin}\). Następnie mnożąc obustronnie przez \(\displaystyle{ \cos}\) i podstawiając \(\displaystyle{ t=\cos x}\) otrzymasz równanie kwadratowe.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: Vardamir »

\(\displaystyle{ \tan x=\frac{\sin x}{\cos x}}\)

I dzielimy obustronnie przez \(\displaystyle{ \sin}\)
cysiekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: cysiekk »

Dziękuję za szybką pomoc, już wszystko rozumiem
Frmen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 64 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: Frmen »

cysiekk pisze:Dziękuję za szybką pomoc, już wszystko rozumiem
to znaczy że nie wszystko rozumiesz.


Zgubiliście oboje rozwiązanie

\(\displaystyle{ sinx=0}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: bartek118 »

bartek118 pisze:...potem przy odpowiednich założeniach podziel przez \(\displaystyle{ \sin}\)...
Nikt nic nie zgubił
Frmen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 64 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: Frmen »

bartek118 pisze:
bartek118 pisze:...potem przy odpowiednich założeniach podziel przez \(\displaystyle{ \sin}\)...
Nikt nic nie zgubił
Fakt, Ty Bartku nie zgubiłeś, ale

1. potem odpowiedzi były "skąpsze"
2 Nie wystarczy zrobić założenia , trzeba jeszcze sprawdzić co się dzieje gdy założenie nie jest spełnione (wierze że Ty to wszystko wiesz i rozumiesz, ale ten komu tłumaczysz już niekoniecznie)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: wujomaro »

Pozwolę sobie zaofftopić, z tego powodu:
Zgubiliście oboje rozwiązanie
W tym wątku wypowiadała się jakaś kobieta?
ODPOWIEDZ