jakis dziwny wzor.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 sty 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
jakis dziwny wzor.
Czesc,
Na zadanie z informatyki musze zrobic program ktory obliczy wartosc wyrazenia... Program sobie napisze, jednak nauczycielka nie podala w calosci wzoru, tylko powiedziala ze mamy sobie samo znalezc. Jednak nic takiego nie widze w internecie dlatego prosze was o pomoc.
zadanie brzmi:
obliczyc wartosc :
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{3}{2} \pi \right)}\)
z szeregu
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{3}{2} \pi \right) = 3/2 \pi - \frac{ \left( \frac{3}{2} \pi \right) ^{3} }{3!} + \frac{ \left( \frac{3}{2} \pi \right) ^{5} }{5!} - \frac{ \left( \frac{3}{2} \pi \right) ^{7} }{7!}}\)
i nie wiem co dalej. Czy to juz jest koniec ? Czy moze w nieskonczonosc takie wyrazenie ? A moze jakies blad we wzorze jest ?
pozdrawiam
Na zadanie z informatyki musze zrobic program ktory obliczy wartosc wyrazenia... Program sobie napisze, jednak nauczycielka nie podala w calosci wzoru, tylko powiedziala ze mamy sobie samo znalezc. Jednak nic takiego nie widze w internecie dlatego prosze was o pomoc.
zadanie brzmi:
obliczyc wartosc :
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{3}{2} \pi \right)}\)
z szeregu
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{3}{2} \pi \right) = 3/2 \pi - \frac{ \left( \frac{3}{2} \pi \right) ^{3} }{3!} + \frac{ \left( \frac{3}{2} \pi \right) ^{5} }{5!} - \frac{ \left( \frac{3}{2} \pi \right) ^{7} }{7!}}\)
i nie wiem co dalej. Czy to juz jest koniec ? Czy moze w nieskonczonosc takie wyrazenie ? A moze jakies blad we wzorze jest ?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 9 sty 2013, o 13:28 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
jakis dziwny wzor.
Chodzi o rozwinięcie sinusa w szereg Maclaurina
\(\displaystyle{ \sin x = \sum_{n=0}^{\infty} \frac{(-1)^{n} \cdot x^{2n+1}}{(2n+1)!}}\)
a to co wyżej podałeś to kilka pierwszych wyrazów tego szeregu dla konkretnego iksa
\(\displaystyle{ \sin x = \sum_{n=0}^{\infty} \frac{(-1)^{n} \cdot x^{2n+1}}{(2n+1)!}}\)
a to co wyżej podałeś to kilka pierwszych wyrazów tego szeregu dla konkretnego iksa
Ostatnio zmieniony 6 sty 2013, o 15:03 przez Adifek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 sty 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
jakis dziwny wzor.
Czyli jezeli uzyje w programie wzoru ktory podales to dobrze on wyliczy dane wyrazenie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
jakis dziwny wzor.
No w zasadzie, to nie wyliczy, bo szereg jest nieskończony W pewnym momencie trzeba urwać sumę - im dalej, tym lepszą dokładność uzyskasz. Już dla, powiedzmy, 10 pierwszych wyrazów dostajemy bardzo dobre przybliżenie (formalnie dokładność przybliżenia zależy od modułu iksa, ale tym nie musisz się przejmować).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 sty 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
jakis dziwny wzor.
powiedzmy ze potrzebuje z dokladnoscia do 4 cyfr po przecinku.
Jako ze jestem na pierwszym roku studiow a na matmie czegos takiego jeszcze nie mialem, to moglbys mniej wiecej pokazac jak zastosowac wzor ktory podales do mojego przykladu ? tzn jak wyglada Twoj wzor po podstawieniu danych z mojego przykladu...
p.s
nie znosze trygonometri
Jako ze jestem na pierwszym roku studiow a na matmie czegos takiego jeszcze nie mialem, to moglbys mniej wiecej pokazac jak zastosowac wzor ktory podales do mojego przykladu ? tzn jak wyglada Twoj wzor po podstawieniu danych z mojego przykladu...
p.s
nie znosze trygonometri
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
jakis dziwny wzor.
Niewiele to ma wspólnego z trygonometrią Nie chce mi się liczyć jak daleko trzeba to sumować, żeby było dobrze. Myśle, że jeśli wysumujesz te 10-20 wyrazów to styknie
PS Chciałbym mieć takie proste programy do pisania na pierwszym roku
PS Chciałbym mieć takie proste programy do pisania na pierwszym roku
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 sty 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
jakis dziwny wzor.
To jest elektrotechnika, i podstawy informatyki, wiec mysle ze i tak za trudne. Dla innych oczywiscie bo jesli chodzi o programowanie to jestem samoukiem z pasji i nie ma problemy... tylko ten wzor ktorego nie ogarniam
wracajac do zadania
wracajac do zadania
tym moim konkretnym iksem jest \(\displaystyle{ -3/2}\) ? Czy moze jakas inna liczba ?a to co wyżej podałeś to kilka pierwszych wyrazów tego szeregu dla konkretnego iksa
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
jakis dziwny wzor.
No chyba kpisz. W takim razie dużo za proste! Przecież to jedna pętla... LOLTo jest elektrotechnika, i podstawy informatyki, wiec mysle ze i tak za trudne.
No żeby nie umieć sobie zamienić \(\displaystyle{ x}\) na inny znaczek, to już szczyt... Nie wiem, bo nie umiesz nawet czytelnie napisać liczb. Nie wiem, czy Twoje "\(\displaystyle{ 3/2 pi}\)" to \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{2}}\) czy \(\displaystyle{ \frac{3}{2\pi}}\).tym moim konkretnym iksem jest \(\displaystyle{ -3/ 2}\) ? Czy moze jakas inna liczba ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
jakis dziwny wzor.
U Ciebie\(\displaystyle{ x= \frac{3}{2} \pi}\) i jeżeli był podany dokładnie taki wzór jak w pierwszym poście, to taki masz zastosować (czyli tylko te 4 składniki)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 sty 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
jakis dziwny wzor.
napisane mam \(\displaystyle{ (3/2 pi )}\)
wiec wydaje mi sie ze jest to \(\displaystyle{ (3/(2 \pi ))}\)
To sa studia zaoczne, 2 zajecia z informatyki... wiec nie wiem czy takie za proste dla takich ktorzy pierwszy raz maja stycznosc z programowaniem oraz na matmie czegos takiego nie bylo
wiec wydaje mi sie ze jest to \(\displaystyle{ (3/(2 \pi ))}\)
To sa studia zaoczne, 2 zajecia z informatyki... wiec nie wiem czy takie za proste dla takich ktorzy pierwszy raz maja stycznosc z programowaniem oraz na matmie czegos takiego nie bylo
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
jakis dziwny wzor.
Pozwolę się wtrącić. Zgadzam się z kolegą. Poza tym programowanie to jedno, a matematyka to drugie.tomtom6 pisze:To sa studia zaoczne, 2 zajecia z informatyki... wiec nie wiem czy takie za proste dla takich ktorzy pierwszy raz maja stycznosc z programowaniem...
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 sty 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
jakis dziwny wzor.
tu juz nie chodzi dokladnie o samego iksa, tylko o to zeby program dzialal, a jak zly iks bedzie to mysle ze wiele problemow nie bedzie z szybkim przerobieniem programu
niech bedzie \(\displaystyle{ (\frac{3}{2} \pi)^3}\)
kolega napisal:
\(\displaystyle{ (-1)^{n}}\)
Czyli jezeli u mnie jest \(\displaystyle{ ( \frac{3}{2} \pi )^3}\) to x nie powinien byc:
\(\displaystyle{ x= - \frac{3}{2} \pi}\) ?
niech bedzie \(\displaystyle{ (\frac{3}{2} \pi)^3}\)
kolega napisal:
i chodzi mi dokladnie o :Adifek pisze:Chodzi o rozwinięcie sinusa w szereg Maclaurina
\(\displaystyle{ \sin x = \sum_{n=0}^{\infty} \frac{(-1)^{n} \cdot x^{2n+1}}{(2n+1)!}}\)
\(\displaystyle{ (-1)^{n}}\)
Czyli jezeli u mnie jest \(\displaystyle{ ( \frac{3}{2} \pi )^3}\) to x nie powinien byc:
\(\displaystyle{ x= - \frac{3}{2} \pi}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 sty 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
jakis dziwny wzor.
\(\displaystyle{ \sin x = \sum_{n=0}^{\infty} \frac{(-1)^{n} \cdot x^{2n+1}}{(2n+1)!}}\)
majac ten wzor, piszac program pomijam \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}}\) ? I reszte obliczam, tak ?
majac ten wzor, piszac program pomijam \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}}\) ? I reszte obliczam, tak ?