Witam.
Nie potrafię poradzić sobie z następującym zadaniem:
Mam doprowadzić wyrażenie \(\displaystyle{ 3-4 \cdot \sin ^{2}x}\) do postaci iloczynu.
Przekształcając to wyrażanie otrzymuję 2 różne wyrażenie:
\(\displaystyle{ 4 \cdot \cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \cos \left( 2a\right) +1}\)
Jeśli jednak przekształcę któreś z nich to otrzymam to drugie.
Nie wiem jak mógłbym to przekształcić dalej. Bardzo proszę o wskazówkę.
Różnice w funkcjach trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Różnice w funkcjach trygonometrycznych
Nie wiem czy o to chodziło przedmówcy ale
\(\displaystyle{ 3=3*1=3*(sin^2x + cos^2x)}\)
co po podstawieniu daje
\(\displaystyle{ 3*cos^2x - sin^2x}\)
co można przedstawić łatwo jako iloczyn ale jakiś taki niezbyt ładny.
Jeśli wyciągniemy od razu 4 przed nawias mamy
\(\displaystyle{ 4*(3/4 -sin^2x)}\)
też iloczyn ale chyba nie o to chodziło.
\(\displaystyle{ 3/4 = sin^2( \frac{ \pi }{3} )}\)
teraz można skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia i wzorów na sumę i różnice funkcji trygonometrycznych ale nadal nie wiem czy o to twórcy zadania chodziło.
\(\displaystyle{ 3=3*1=3*(sin^2x + cos^2x)}\)
co po podstawieniu daje
\(\displaystyle{ 3*cos^2x - sin^2x}\)
co można przedstawić łatwo jako iloczyn ale jakiś taki niezbyt ładny.
Jeśli wyciągniemy od razu 4 przed nawias mamy
\(\displaystyle{ 4*(3/4 -sin^2x)}\)
też iloczyn ale chyba nie o to chodziło.
\(\displaystyle{ 3/4 = sin^2( \frac{ \pi }{3} )}\)
teraz można skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia i wzorów na sumę i różnice funkcji trygonometrycznych ale nadal nie wiem czy o to twórcy zadania chodziło.
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Różnice w funkcjach trygonometrycznych
chodzi o wzór \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a+b)(a-b)}\)
\(\displaystyle{ 3 \cos^2x- \sin^2x=(\sqrt{3} \cos x- \sin x)( \sqrt{3} \cos x+ \sin x)}\)
i masz iloczyn
\(\displaystyle{ 3 \cos^2x- \sin^2x=(\sqrt{3} \cos x- \sin x)( \sqrt{3} \cos x+ \sin x)}\)
i masz iloczyn